Kas to būtu domājis, ka mājas apstākļos iespējams pagatavot tik gardu steiku, pie tam, tas ir tik vienkārši.
Viss sākās pirms pāris mēnešiem, kad vienā no Latvijas lielveikaliem ieraudzīju piedāvājumā Ribeye un New York strip steikus, kas nav jau iepriekš marinēti vai kā savādāk īpaši apstrādāti. Jo līdz tam, vienīgais ar ko asociējās grilēšana mājās uz restēm (bez speciāla aprīkojuma) – cūkgaļas vai vistas šašliks un ne-gaļas produkti. Jāsaka, ka tikai pēc tam piefiksēju, ka veikalos, pa lielam, nemaz gandrīz nekā nav no liellopa gaļas un varbūt tieši tāpēc tā draudzība neuzsākās ātrāk. Tā nu vienreiz, otreiz paņemot un uzgrillējot veikalā nopērkamos Ribeye un citus veidus – āķis lūpā 🙂
Sākot vairāk interesēties par šo tēmu un pievēršot lielāku uzmanību tieši pašai gaļai un tam, kas patīk, kas nē un vai var labāk – piefiksēju, ka ļoti liela nozīme ir pašai gaļai un tās izcelsmei. Laikam jau pareizi saka, ka tas par ko domā – tas pievelk, jo pavisam nesen sanāca apmeklēt NEGANTIgardi bioloģiski audzētu liellopu saimniecību un, protams, arī izmēģināt viņu produkciju. Garšoja tik ļoti labi, ka prieks ieteikt un izmantot turpmākai grillēšanai.
Šajā rakstā vēlējos parādīt cik vienkārši ir pagatavot Rib-Eye liellopa gaļas steiku uz GALDA GRILA.
Šajā rakstā izmantotā produkcija:
- Kokogļu briketes;
- Galda grils;
- MEATER + bluetooth termometrs;
- Rib-Eye steiks;
- Sāls;
- Extra Virgin olīveļļa
1. Sagatavojamies un iekuram
Noliekam galda grilu vietā kur plānojam gatavot gaļu. Pateicoties siltinātajām sieniņām un grīdas daļai, karstums, kas izdalās uz leju nav tik liels, lai kaut kādā veidā bojātu galdu, attiecīgi, nav kaut kas speciāli jāpielāgo grillēšanas vietai.
Grillēšanas procesa nodrošināšanai galda grilā iesaku izvēlēties kādu no zemāk norādītā kurināmā veidiem:
- Kokogles;
- Gudrās ogles;
- Kokskaidu briketes.
Šajā reizē tiek izmantotas kokskaidu briketes. Līdzīgi kā Gudrajām oglēm, arī šeit blīvums ir lielāks kā parastajām oglēm, attiecīgi temperatūra augstāka un karstums tiek uzturēts ilgāk, tik atšķirībā no Gudrajām oglēm – šīs mēdz kurēties ar liesmu, attiecīgi, nevaru ieteikt biezāku ēdienu gatavošanā.
Galda grilam, ogļu iekurināšanai jāizmanto sausā tipa iekuri jo, ņemot vērā, ka grila konstrukcija nav ūdensnecaurlaidīga, tad degšķidruma gadījumā tas var izlīt cauri pa stūrīšiem galda grila konstrukcijā un veidotos aizdegšanās risks virsmai uz kuras galda grils ir novietots.
Tā kā kokogļu brikešu blīvums ir lielāks kā parastajām oglēm, tomēr ne tik izteikts kā gudrajām oglēm, tad šeit izmantoju sev tīkamāko iekuru – Priežu-parafīna skaidu rullīšus un salīdzinot ar parasto ogļu iekurināšanu, ielieku vēl papildus vienu/divus gabaliņus – intensīvākai liesmai. Alternatīvi varētu izmantot sauso spirtu (balti klucīši vai tabletes), vai presētu piesūcinātu kartonu (neiesaku, ja vējains laiks).
2. Sagatavojam gaļu grillēšanai
NEGANTIgardi gaļu pēc sadalīšanas atbilstošās porcijās – vakuumiepako un saldē šoka saldētavā. Saldētavas temperatūra ir mīnus 40 grādi un šāda saldēšanas metode pasargā no baktēriju veidošanās, neļauj veidoties ledus kristāliem gaļas struktūrā un palīdz saglabāt uzturvielas gaļā. Vairāk par ieguvumiem varat izlasīt ŠEIT!
Saņemot gaļu – tā joprojām ir saldētā stāvoklī vakuuma plēvē, attiecīgi, pārliekot to savējā saldētavā, tā nemaina savu struktūru.
Tā kā gaļa tiek turēta saldētavā, tad nedrīkst aizmirst jau laicīgi to izņemt no saldētavas, lai atlaidinātu (ja steidzies, tad iegremdējot vēsā ūdenī to var atlaidināt pat tikai stundas laikā). Šajā reizē biju plānojis gatavot dienu iepriekš un gaļu biju pārlicis uz ledusskapi divas dienas pirms šīs gatavošanas.
Interneta plašumos minēts, ka apstrādājot steika virsmu ar olīveļļu, tā gatavošanas laikā radot izteiktāku gaļas garšu (par šo nevaru komentēt), bet, ka nelīp pie restēm, tas gan tiesa 🙂 .
Attiecīgi apviļāju olīveļļā, pārkaisīju ar sāli un biezākajā steika daļā iedūru termometru. Bluetooth termometrs ir fantastisks palīgs gatavošanā un ar visu sirdi iesaku attēlos redzamo Meater+ bluetooth termometru, kuram ir divi temperatūras sensori (viens mēra temperatūru gaļā, otrs ārpusē pie gaļas) un atkarībā no tā, ko vēlies panākt (norādi to Meater programmā savā mobīlajā telefonā), savukārt programma, ņemot vērā reāllaika datus, aprēķinās cik ilgi vēl ir jāgatavo, lai sasniegtu vēlamo rezultātu (fantastiski, kad vēlies rare vai medium rare steiku ar sārtu viduci).
3. Grillējam un sekojam ko mums saka Meater aplikācija
Kad briketes apdegušas un gatavas gatavošanai, tad liekam virsū steiku. Olīveļļa, kā minēju iepriekš palīdz un tas nelīp pie restītēm. Termometrs sāk apstrādāt informāciju un kad būs veicis savu kalkulāciju, tad parādīsies laiks, cik ilgi vēl ir jāgatavo. Neatkarīgi no tā ko saka aplikācija, centos vienu pusi neturēt ilgāk kā 2 minūtes, lai neaprauj.

Atšķirībā no Gudrajām oglēm, šīs kokogļu briketes mēdza uzliesmot notekot taukiem, tāpēc gadījumos, ja jācep biezākos gabalos vai ilgstošāk, es ieteiktu labāk izvēlēties Gudrās ogles – tīri lai neplānoti neapdedzinātu gaļu.
Kad gatavošana iet uz beigām, man personīgi patīk vēl nedaudz apkaisīt ar rupjo sāli, kas samitrina gaļas virskārtu un īsais laiks iedod papildu mazu sāls akcentiņu gaļai.
Tikko kā telefons ziņo, ka jāņem nost, tad ņemam nost (parasti temperatūra būs pa pāris grādiem zemāka kā mērķa temperatūra. Pēc noņemšanas, gaļai ir jāļauj dažas minūtes atpūsties (gaļas vidū pa to laiku temperatūra vēl pa pāris grādiem pacelsies un sasniegs mērķa temperatūru). Fotogrāfijā Internal ir augstāka kā Target, jo kamēr fotografēju procesu, tad nesanāca tik laicīgi noņemt. Programmā ērti var sekot līdzi cepšanas procesam un arī redzēt kā mainījusies temperatūra grillēšanas laikā.

Gaļa atpūtusies, un, lai arī nesanāca tik apetelīgi nofotografēt gatavo steiku, tomēr šajā brīdī var sākties garšas baudījums 🙂